English Version

CONTRACT IDEI 1005 nr. 434/1.10.2007

Descriere succinta a proiectului de cercetare

Proiectul abordeaza mai multe directii actuale de cercetare din algebra necomutativa: algebre Hopf si algebre quasi-Hopf, coinele, categorii braided monoidale, module ingemanate, functori involutivi, arbori binari. Obiectivele proiectului sunt:
1. Obtinerea unor rezultate de clasificare pentru algebre Hopf si algebre quasi-Hopf finit dimensionale.
2. Studiul functorilor tare involutivi pe categorii abstracte si obtinerea unor teoreme generale de tip Moore-Penrose.
3. O teorie a coinelelor in categorii braided monoidale ce admit conuclee, cu aplicatii in teoria structurilor ingemanate.
4. Realizarea unui studiu sistematic al modulelor ingemanate in categorii braided monoidale si descrierea acestora ca si categorii de comodule peste un coinel sau ca si categorii de module peste o algebra monoidala.
5. Unificarea rezultatelor obtinute in ceea ce priveste categoriile de module Hopf peste diverse algebre Hopf sau generalizari ale acestora folosind limbajul si tehnicile categoriilor braided monoidale.
6. Folosind limbajul categoriilor braided monoidale, sa gasim conditii necesare si suficiente pentru care structura de algebra data de un produs smash indus de un braiding local si cea de coalgebra data de un coprodus smash (indusa de asemenea de un braiding local) sa ofere unui anumit obiect o structura de bialgebra si, respective, de algebra Hopf in categorie.
7. O K-teorie pentru coalgebre si algebre Hopf.
8. Abordarea unor probleme de combinatorica privind arborii binari cu ajutorul unor structuri algebrice cuantice.

Echipa de cercetare este alcatuita din trei cercetatori cu experienta si doi doctoranzi.
Tematica celor doua teze de doctorat se incadreaza in obiectivele acestui proiect.

Director de proiect

Prof.dr. Constantin Nastasescu, Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti.

Seminarii de lucru

 Data  Titlul seminarului
 9.10.2007  Clasificarea algebrelor Hopf finit dimensionale
 12.11.2007  Studiul functorilor involutivi
 10.12.2007  Conceptului de coinel intr-o categorie monoidala
 20.02.2008  Studiul modulelor ingemanate cu ajutorul C-categoriilor
 21.04.2008  Clasificarea algebrelor Hopf punctuate
 22.05.2008  Deformari ale algebrelor graduate
 25.09.2008  Unificarea categoriilor de module Hopf definite peste diferite tipuri de algebra Hopf generalizate
 12.11.2008  Studiul unor ecuatii neliniare
 19.12.2008  Studiul coactiunilor pe spatii de morfisme
 04.02.2009  Studiul algebrelor Hopf co-Frobenius
 30.03.2009  Algebre Hopf incrucisate in categorii braided
 19.06.2009  Coactiuni de algebre Hopf
 24.09.2009  Algebre Hopf de dimensiune finita

Echipa de cercetare a grantului:



Cercetare sprijinita financiar de acest grant:

1. G. Barad, On a remark of Loday about the associahedron and algebraic K-theory, An.St. Univ. Ovidius Constanta vol.16 (1), 5-18, 2008.
2. M. C. Iovanov, C. Nastasescu, J. B. Torrecillas, The Dickson subcategory splitting conjecture for pseudocompact algebras, J. Algebra 320 , 2144-2155, 2008.
3. G. Barad, Finding Eulerian cycle decompositions and the rotation distance between binary trees, Bull. Math. Soc. Sci. Math. Roumanie, Tome 51(99), no 1, 21-38, 2008.
4. S. Dascalescu, Group gradings on diagonal algebras, Arch. Math. 91, No. 3, 212-217 (2008).
5. M. Beattie, D. Bulacu, Braided Hopf algebras obtained from coquasitriangular Hopf algebras, Commun. Math. Phys. 282, 115-160, 2008.
6. F. I. Castano, N. Chifan, C. Nastasescu, Localization on certain Grothendieck categories, Acta Mathematica Sinica, English Series Vol. 25, No. 3, 379-392, 2009.
7. S. Dascalescu, C. Nastasescu, M. Nastasescu, Strongly involutory functors, Commun. Algebra 37, No. 5, 1677-1689, 2009.
8. L. Daus, C. Nastasescu, F. Van Oystaeyen, V-Categories: Applications to Graded Rings, Commun. Algebra 37, No. 9, 3248 - 3258, 2009.
9. M. Beattie, D. Bulacu, On the Antipode of a Co-Frobenius (Co)Quasitriangular Hopf Algebra, Commun. Algebra 37, No. 9, 2981 - 2993, 2009.
10. D. Bulacu, S. Caenepeel, J. B. Torrecillas, Involutory quasi-Hopf algebras, Algebr. Represent. Theory 12, No. 2-5, 257-285, 2009.
11. G. Barad, A nonlinear equation which unify the quantum Yang-Baxter equation and the Pentagonal equation. A Hopf algebra approach, acceptata spre publicare in Bull. Math. Soc. Sci. Math. Roumanie, 2009.

In iunie 2008 G. Barad a obtinut titlul de doctor in matematica la U.B. cu teza "Transformari locale de structuri : flipuri triangulare, rotatii de arbori binari si obstructii combinatoriale de sortare", coordonator Prof. C. Nastasescu.




Raportari

Informatii generale

 

Scurt istoric

La infiintarea Universitatii din Bucuresti, in anul 1864, prin decret al domnitorului Al.I.Cuza, s-a constituit in cadrul ei o Facultate de Stiinte, cu o sectie de Matematica. In 1949, din Facultatea de Stiinte s-a desprins Facultatea de Matematica si Fizica cu sectii de matematica si fizica. In 1962, sectia de matematica s-a desprins si a luat fiinta Facultatea de Matematica. Din 2002, aceasta se numeste Facultatea de Matematica si Informatica.

Informatii generale

Facultatea noastra este cea mai buna dintre cele de profil din tara, fiind clasificata in categoria A in cele doua domenii principale de studiu, Matematica si Informatica. Absolventii nostri nu au nici o problema in a-si gasi locuri de munca (unii lucreaza inca din timpul studiilor) in informatica, industrie, cercetare aplicata, mediul bancar si de asigurari, invatamant de toate gradele; cei care doresc pot continua studiile in scolile doctorale din tara sau din strainatate, unde sunt acceptati usor.

Urmareste o prezentare animata sau rasfoieste brosura de prezentare.

Oferta curriculara

Pregatim studentii in 2 domenii de licenta de 3 ani, 1 domeniu de licenta de 4 ani si mai multe specializari de master si doctorat.

Domeniul Matematica

Specializari de licenta (cu incepere din al doilea an de studiu):

 Matematica

 Matematica-Informatica

 Matematici aplicate

Pentru absolventii specializarii Matematica-informatica, exista si posibilitatea continuarii studiilor, inca un an, pentru a obtine licenta in informatica.

Specializarile de master respecta domeniile traditionale din matematica pura si aplicata: Algebra, Analiza matematica, Geometrie, Criptografie si teoria codurilor, Matematici aplicate in finante, actuariat si biostatistica, Modelare matematica in stiintele naturii si stiinta materialelor. Masterul interdisciplinar de Biostatistica (cu taxa) se afla la intersectia domeniilor Matematica, Informatica si Farmacie.

Domeniul Informatica

Are o unica specializare - Informatica - care include cursuri suport de matematica, cursuri fundamentale de informatica: structuri de date si algoritmi, limbaje de programare (C, C++, Java, C#, limbaje non-procedurale), baze de date (SQL, PL/SQL, Oracle), dezvoltare de aplicatii web (HTML, CSS, Java Script, XML, JSP, ASP.NET), administrare de retele (Unix, Windows) si o bogata activitate de realizarea de proiecte individuale sau in echipa.

Specializarile de master sunt orientate pe sase directii de dezvoltare stiintifica si profesionala: Algoritmi si bioinformatica, Baze de date si tehnologii WEB, Inginerie software, Inteligenta artificiala, Programare declarativa si Sisteme distribuite.

Domeniul Calculatoare si Tehnologia Informatiei

Are o unica specializare - Tehnologia Informatiei - cu durata de 4 ani. Programul de studiu integreaza cursuri fundamentale si de specialitate de matematica, informatica si fizica. Pachetul de cursuri urm.reste formarea unor deprinderi practice si competente de a lucra cu echipamente tehnologice complexe prin lucrari de laborator si practica de specialitate (in anul IV).

Invatamant la Distanta

Organizam studii de licenta in specializarea Informatica si de master in Baze de date si tehnologii WEB.

Perspective

Masterul e o conditie necesara pentru a lucra in invatamantul liceal si superior sau in cercetare.

Baza materiala

Avem o biblioteca informatizata, filiala a Bibliotecii Centrale Universitare.

Facultatea dispune de 20 de laboratoare de calcul, dotate cu calculatoare performante si laboratoare de mecanica, analiza numerica si statistica. Cele 4 amfiteatre si doua sali de curs au dotari multimedia.

Studentii pot beneficia de burse sociale, de studiu, de merit si de performanta. Facultatea poate asigura cazare in caminele universitatii pentru jumatate din studentii din provincie.

In timpul studiilor, studentii pot beneficia de burse Erasmus in universitati din Italia, Franta, Germania, Suedia etc.

Admiterea

Concursul de admitere, separat pe domenii de licenta - Matematica, Informatica si Tehnologia Informatiei. Admiterea consta dintr-o unica proba scrisa de 3 ore. Candidatii au de tratat 2 subiecte, la alegere, astfel:

  • La Domeniul Matematica - dintr-o lista de 4 subiecte: informatica, analiza matematica, algebra, geometrie si elemente de trigonometrie.
  • La Domeniul Informatica - dintr-o lista de 4 subiecte: informatica, analiza matematica, algebra, geometrie si elemente de trigonometrie, dar subiectul de informatica e obligatoriu.
  • La Domeniul Calculatoare si Tehnologia Informatiei - dintr-o lista de 3 subiecte: matematica, informatica si fizica, dar subiectul de matematica e obligatoriu.
Media de la bacalaureat are o pondere de 20% in media finala. Numarul de locuri pentru olimpici este nelimitat.



Adresa noastra este:


Facultatea de Matematica si Informatica


Str. Academiei nr.14, Cod postal 010014,

Bucuresti, Sector 1


Tel: 314 3508, 314 8507, 314 2863

Fax: 315 6990

E-mail: secretariat  fmi.unibuc.ro

Actualizat: 12 aprilie 2011





2002 - 2015 -- Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea din Bucuresti
Str. Academiei nr. 14, sector 1, C.P. 010014, Bucuresti, Romania
Tel: (4-021) 314 2863, Fax: (4-021) 315 6990, secretariat  fmi.unibuc.ro