English Version

COD CNCSIS: 1905, contract nr. 538/2009

Descrierea succinta a proiectului de cercetare

Proiectul are doua directii de cercetare. Prima directie de cercetare este dedicata studiului spatiilor Banach de matrici superior triunghiulare infinite, numite matrici analitice precum si a unor operatori de speciali care actioneaza pe ele, drept exemple fiind operatorii Hankel si operatorii de multiplicare Schur. Se are in vedere continuarea studiului spatiilor matriceale analoage spatiilor Bloch si respective Bergman de functii analitice studiu inceput de Nicolae Popa. In plus un rol important in studiul acestor spatii il vor juca multiplicatorii Schur, obtinandu-se noi rezultate fata de studiul clasic al multiplicatorilor Fourier. De asemenea vor fi considetrati operatori Hankel matriciali studiati anterior de V. V Peller si M. Marsalli. Un accent deosebit se va pune pe nuclearitatea acestor operatori si relatia lor cu spatiile Besov de matrici precum si cu un spatiu considerat de Pelczynski si Sukochev. A doua directie de cercetare consta in cautarea unor metode de asociere a unor clase de functii scalare si a unor corespondente intre sisteme de operatori pe spatii Banach astfel incat sa aiba loc o proprietate de transformare a spectrului, analoaga teoremei de transformare a spectrului din cazul calculului functional. In acest context se are in vedere calculul functional al comutatorului sistemelor de operatori si studiul unor clase de operatori analoage bicomutantului sistemelor de operatori in spatii Banach.

Director de proiect

Prof. Dr. Sabac Mihai

Membrii

  • Cercetator Stiintific gr. I Popa Nicolae
  • Doctorand Marcoci Anca-Nicoleta
  • Doctorand Marcoci Liviu-Gabriel

Lucrari publicate in cadrul proiectului

  1. "A new characterization of Bergman-Schatten spaces and a duality result" avand ca autori pe Liviu Gabriel Marcoci, Lars-Erik Persson, Irina Popa si Nicolae Popa in revista cotata ISI Journal of Mathematical Analysis and Applications, vol. 360, Iss. 1, 2009.
  2. "Schur multipliers characterization of a class of infinite matrices", autori Anca Nicoleta Marcoci, Liviu Gabriel Marcoci, Lars-Erik Persson si Nicolae Popa acceptata pentru publicare in revista cotata ISI Czechoslovak Mathematical Journal.
  3. "Commuting systems of bounded operators, factorizations and spectral correspondence", autor Mihai Sabac acceptata in volumul dedicat Conferintei Internationale Operator Theory 22.

Admitere la studii de licenta

 

Sesiunea iulie 2020


Informatii oficiale despre examenele de admitere la Facultatea de Matematica si Informatica
Orice alta sursa de informare este nesigura.
Pagina s-a mutat pe noul site aici.




    ANUNT IMPORTANT!

    Inscrierile se vor face exclusiv online , vor fi postate detalii despre aplicatia de inscriere! In functie de evolutia situatiei de criza, se vor lua decizii privind modul de desfasuarare a examenului de admitere. Toate detaliile vor fi anuntate in timp util!



    Anunturi pentru candidati, valabile daca examenul se va sustine fata in fata

    • F. IMPORTANT! Admiterea la Domeniile de licenta Matematica si Informatica va avea loc in aceeasi zi, cu aceleasi subiecte. Candidatii pot opta la inscriere atat pentru Domeniul de licenta Matematica cat si pentru Domeniul de licenta Informatica. Candidatii care se vor inscrie la Domeniul de licentă Informatica vor trata, obligatoriu, un subiect de informatica si, la alegere, unul dintre celelalte trei subiecte propuse. Vor fi anuntate mai multe detalii.

    • F. IMPORTANT! Admiterea la Domeniul de licenta Informatica, programul de studii Informatica, forma de invatamant la distanta/cu frecventa redusa, va fi organizata numai in luna septembrie. Admiterea va consta in analiza dosarului si o proba orala. Vor fi anuntate mai multe detalii.

    • Numarul de locuri scoase la concurs.

    Informatii generale

    • Studentii FMI in colaborare cu echipa InfoArena au inceput un proces de digitalizare a problemelor de informatica de la admitere din anii precedenti. Candidatii sunt invitati sa-si testeze online cunostintele de algoritmica. Prima problema disponibila in format online poate fi gasita aici.

    • ANUNT IMPORTANT! Conducerea Facultatii de Matematica si Informatica a decis suspendarea lectiilor de pregatire pentru admitere din 14.03.2020, 21.03.2020 si 28.03.2020.

    • Lista elevilor admisi la lectiile de pregatire este aici. Ea a fost actualizata dupa prima saptamana, astfel incat pentru a doua saptamana toti elevii au fost acceptati la lectii. Periodic, în functie de prezenta elevilor la lectii, vom mai actualiza această lista.

    • Programele de licenta ale facultatii - descriere si admitere

    • Lectii de pregatire

    • Lectii inregistrate

    • Subiecte 2015-2019 (gasiti subiecte mai vechi in documentul cu rezolvari)

    • Rezolvari subiecte (vor fi completate cu solutia subiectelor din 2019)


    • Mai multe informatii despre facultate si programele ei de studii in sectiunea Prezentare.

    Brosura licenta
    Descarca brosura de prezentare (versiunea 2020).


2002 - 2015 -- Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea din Bucuresti
Str. Academiei nr. 14, sector 1, C.P. 010014, Bucuresti, Romania
Tel: (4-021) 314 2863, Fax: (4-021) 315 6990, secretariat  fmi.unibuc.ro