English Version


Titlul proiectului: PROBLEME RECENTE IN TEORIA SUBVARIETATILOR

Tipul proiectului: Proiecte de cercetare pentru tineri cercetatori



Echipa de cercetare a FMI este formata din:

  Director de proiect:
Asist.dr. Adela Mihai

  Assist.prof.dr. Bogdan Suceava ( )
  Prep.drd. Valentin Ghisoiu
  Drd. Simona Decu ( )

Tema face parte din Programul National de Cercetare de Excelenta (CEEX 2005) Modulul II - Proiecte de Dezvoltare a Resurselor Umane pentru Cercetare.

Teoria invariantilor Chen a fost initiata de B.-Y. Chen in 1993. Prima inegalitate a lui Chen furnizeaza o noua conditie necesara ca o varietate riemanniana sa admita o imersie minimala intr-un spatiu euclidian. Ulterior, el a introdus "Δ"-invariantii, cunoscuti azi ca invariantii Chen si a demonstrat inegalitati optime pentru acestia (invarianti intrinseci) in functie de principalul invariant extrinsec (curbura medie).

Mai tarziu s-au obtinut inegalitati de tip Chen si pentru alti invarianti intrinseci, de exemplu: curbura scalara, curbura Ricci, etc.. Aceasta teorie a cunoscut o larga dezvoltare in Belgia, Brazilia, Franta, Japonia, Polonia, Romania, SUA, etc..

Ne propunem sa gasim noi aplicatii ale inegalitatilor lui Chen, in particular obstructii topologice si diferentiale la diverse clase de subvarietati in forme spatiale complexe si respectiv Sasaki.

De asemenea vom construi invarianti specifici pentru anumite clase de spatii Riemann, vom obtine estimari optime ale acestora in functie de curbura medie si vom investiga cazul de egalitate.

In particular, vom continua studiul produselor warped in forme spatiale reale si complexe si avem in vedere demonstrarea de inegalitati optime intre invarianti intrinseci (ca de exemplu functia warping) si invarianti extrinseci.

Pentru ca studiul subvarietatilor puternic minimale in forme spatiale complexe sa fie complet, este important sa furnizam noi exemple de hipersuprafete complexe ce satisfac global conditia de minimalitate puternica. In prezent nu exista nici un articol dedicat acestui concept in generalitatea sa. Constructia unor astfel de hipersuprafete de dimensiune mai mare sau egala cu 3 este un alt obiectiv al acestui proiect.




Lect.dr. Vuletescu Victor

 


Data si locul nasterii: 12 iunie 1963 in Bucuresti.


Pentru studenti:

 In atentia studentilor anul I, seria 12: Subiecte examen de Geometrie

 In atentia studentilor de la Seria 40, Cursul de "Fundamentele Geometriei" Subiecte de examen

 In atentia studentilor de la cursul de Algebra si geometrie Computationala

Educatia: A absolvit Facultatea de Matematica, Universitatea Bucuresti in 1986 si anul V de specializare in 1987.
Teza de doctorat: Doctor in Matematica din 1995 cu teza "Submersii riemanniene si hermitiene - Cazul fibratilor olomorfi", indrumator fiind prof. dr. Steriu Ianus.
Pozitii academice: A lucrat ca profesor la liceu in perioada 1987-1990 si ca cercetator la ITCI in perioada 1990-1991. Asistent la Catedra de Geometrie intre 1991-1995. Din 1996 este Lector.
Cursuri predate: A tinut cursuri de Geometrie (anul I), Geometrie Diferentiala (anii II si III), Fundamentele Geometriei (anul IV), Topologie generala si algebrica (anii I si II), Capitole speciale de geometrie (anul IV), Teoria fascicolelor si topologie algebrica (anul III), Algebra si geometrie Computationala (anul III).
Domenii de interes stiintific: varietati complexe compacte, fibrati vectoriali olomorfi.

Incepand cu 1 Iunie 2005, cercetator stiintific la Mathematisches Institut, Universitatea Georg-August, Goettingen, Germania

Bursier post-doc. in perioada Nov.1997 - Oct.1998 la Univ. Trieste (Italia).
Profesor invitat la Ruhr-Universitaet Bochum, 2002-2003, sem. I.

Conferinte tinute in strainatate: Milano, Ferara, Catania, Kaiserslautern, Bochum, Essen.

Organizator impreuna cu Prof.dr. Juergen Herzog (Essen) a Workshop-ului NATO ARW "Commutative Algebra, Singularities and Computer Algebra", Sinaia, Romania, Septembrie 2002.

Articole stiintifice

  1. Holomorphic and harmonic maps of locally conformal Kaehler manifolds. Boll. Unione Mat. Ital., VII. Ser., A 9, No.3, 569-579 (1995).
  2. On the Picard group of some normal surfaces. Rev. Roum. Math. Pures Appl. 40, No.1, 35-38 (1995).
  3. Sur l'existence de fibres vectoriels stables sur les surfaces non-kaehleriennes. (Existence of stable vector bundles on non-Kaehler surfaces). C.R. Acad. Sci., Paris, Ser. I 321, No.5, 591-593 (1995).
  4. An elementary proof of Banica-LePotier's inequality Δ ≥ 0. An. Univ. Bucur., Mat. 46, 97-100 (1997).
  5. Relating vector bundles on a nonalgebraic surface with those on its blow-up, Analale St. Univ. Ovidius Constanta, 5 (1997), no.2.
  6. On the Neron-Severi group of some non-Kaehler principal elliptic bundles. Rev. Roum. Math. Pures Appl. 43, No.1-2, 245-251 (1998).




2002 - 2015 -- Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea din Bucuresti
Str. Academiei nr. 14, sector 1, C.P. 010014, Bucuresti, Romania
Tel: (4-021) 314 2863, Fax: (4-021) 315 6990, secretariat  fmi.unibuc.ro