English Version

COD CNCSIS: 1905, contract nr. 538/2009

Descrierea succinta a proiectului de cercetare

Proiectul are doua directii de cercetare. Prima directie de cercetare este dedicata studiului spatiilor Banach de matrici superior triunghiulare infinite, numite matrici analitice precum si a unor operatori de speciali care actioneaza pe ele, drept exemple fiind operatorii Hankel si operatorii de multiplicare Schur. Se are in vedere continuarea studiului spatiilor matriceale analoage spatiilor Bloch si respective Bergman de functii analitice studiu inceput de Nicolae Popa. In plus un rol important in studiul acestor spatii il vor juca multiplicatorii Schur, obtinandu-se noi rezultate fata de studiul clasic al multiplicatorilor Fourier. De asemenea vor fi considetrati operatori Hankel matriciali studiati anterior de V. V Peller si M. Marsalli. Un accent deosebit se va pune pe nuclearitatea acestor operatori si relatia lor cu spatiile Besov de matrici precum si cu un spatiu considerat de Pelczynski si Sukochev. A doua directie de cercetare consta in cautarea unor metode de asociere a unor clase de functii scalare si a unor corespondente intre sisteme de operatori pe spatii Banach astfel incat sa aiba loc o proprietate de transformare a spectrului, analoaga teoremei de transformare a spectrului din cazul calculului functional. In acest context se are in vedere calculul functional al comutatorului sistemelor de operatori si studiul unor clase de operatori analoage bicomutantului sistemelor de operatori in spatii Banach.

Director de proiect

Prof. Dr. Sabac Mihai

Membrii

  • Cercetator Stiintific gr. I Popa Nicolae
  • Doctorand Marcoci Anca-Nicoleta
  • Doctorand Marcoci Liviu-Gabriel

Lucrari publicate in cadrul proiectului

  1. "A new characterization of Bergman-Schatten spaces and a duality result" avand ca autori pe Liviu Gabriel Marcoci, Lars-Erik Persson, Irina Popa si Nicolae Popa in revista cotata ISI Journal of Mathematical Analysis and Applications, vol. 360, Iss. 1, 2009.
  2. "Schur multipliers characterization of a class of infinite matrices", autori Anca Nicoleta Marcoci, Liviu Gabriel Marcoci, Lars-Erik Persson si Nicolae Popa acceptata pentru publicare in revista cotata ISI Czechoslovak Mathematical Journal.
  3. "Commuting systems of bounded operators, factorizations and spectral correspondence", autor Mihai Sabac acceptata in volumul dedicat Conferintei Internationale Operator Theory 22.

Scan Statistics si Aplicatii

 


Tema de cercetare: "Scan statistics si aplicatii"

se desfasoara in cadrul programului "BRANCUSI" de colaborare Romano-Franceza de catre Colectivul de Cercetare in Informatica,
condus de Prof.dr. I.Vaduva.



Colectivul de cercetare:

  Prof.dr. Ion Vaduva (coordonator de tema)
  Prof.dr. Denis Enachescu
  Lect.dr. Marius Popescu
  Asist.dr. Florentina Suter
  Asist. Mariana Cidota


Colaborarea se realizeaza intre Centrul de cercetari in Informatica medicala (CERIM) al Universitatii Lille2 si Colectivul de cercetare in Informatica al Facultatii de Matematica si Informatica, Universitatea din Bucuresti.

Colaborarea se desfasoara pe anii 2005 - 2006. Partea franceza studiaza aproximari ale statisticii scan bidimensionale. Partea romana studiaza estimarea repartitiei statisticii scan pentru un domeniu plan in care punctele sunt generate de un proces Poisson bidimensional uniform.

In final se va obtine un test din care se verifica daca incidenta geografica a unei boli (intr-un teritoriu) este aleatoare (si deci normala!), sau este determinata de cauze ce ar trebui investigate.

O aplicatie practica se va realiza cu date furnizate de partea franceza din zona geografica Lille.

Tema face parte din planul intern al FMI si este finantata partial de MEC.





2002 - 2015 -- Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea din Bucuresti
Str. Academiei nr. 14, sector 1, C.P. 010014, Bucuresti, Romania
Tel: (4-021) 314 2863, Fax: (4-021) 315 6990, secretariat  fmi.unibuc.ro